Nyttigare godis?

Det var ett tag sen jag gjorde en e-analys. Det händer ofta att jag kollar vad saker innehåller och det är vanligt att jag har min e-nyckel eller min bok med mig för att kolla vad saker innehåller. Lite koll börjar jag få. Så jag och Nathalie skulle göra oss chokladbollarna jag gjorde i våras (Recept: här). Vi köpte oss en påse med torkad frukt och en mörk choklad, väl hemma kollade jag upp de tillsatser som fanns i... nu trodde du att jag skulle skriva chokladen va? Nej, i den torkade frukten! Jag har då alltid trott att frukt är bättre än godis, och torkad frukt är väl också frukt?


Torkad frukt från ICA - synar e-tillsatser!
"Ingredienser: Torkad blandfrukt: plommon, aprikoser, päron, persikor,
äpplen, vegetabilisk olja, konserveringsmedel (E200, E220). Vikt 250 g."

E 200 - Sorbinsyra (konserveringsmedel)  
KÄNDA HÄLSORISKER:
Kan ge upphov till hudirritation.


E 220
- Svaveldioxid (konserveringsmedel)

KÄNDA HÄLSORISKER: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Kan även orsaka irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas.

Som om det vore nog? Idag tittade jag upp vad chokladen (såväl marabous som lindts mörka choklad) innehåller: sojalecitin (står som emulgeringsmedel). Denna vara var svår att finna i min bok då det står lecitin i listorna. Efter många om och men hittade jag tillslut:


E 322
- Lecitin (antioxidationsmedel)

FUNKTION: Antioxidationsmedel. Kan också användas som emulgeringsmedel.
KÄNDA HÄLSORISKER: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor (särskilt sojabönor) eller jordnötter. Kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion.

Mitt "nyttiga godis" kändes plötsligt rätt...onyttigt och inte allt för hälsosamt. Snarare som en risk för mig med exem (då främst E200). Självklart unnar jag mig godsaker och kommer inte låta bli det totalt. Det är däremot en "wake-up-call" värd att nämnas och diskuteras!

Källor:
All information om e-tillsatserna har sin källa i: Aktavara.org samt ur boken: Den hemlige kocken skriven av Mats-Eric Nilsson.


Kommentarer
Postat av: ida

ja livet är bra orättvist ibland. men som sagt du får skaffa dig en du med:) Angående torkadfrukt så finns det många läskigheter där i. De tillsätter ju socker i vissa oxå. Dessutom är det sjukt mycket energi i. Men gott är det ju:) Hur är träningsvärken idag då? bättre va? Det är det här iaf. förutom min onda arm, har typ fått inflammation i en muskel eller nått. galet.

2009-08-27 @ 10:01:33
URL: http://idapersson.se
Postat av: Rulle

hej å hå lilla Madde.

Hur mås det?

Själv har jag bråda dagar med sista skivan och nu har vi en underbar basist samt en makalös keyboardist.. kan inte bli varken roligare eller bättre.. ledsen att jag varit borta så länge men som sagt nu kommer jag att arbeta ( både på jobbet och i studion) som en liten gnome.. vill att dygnet ska ha 49 timmar och inte 3 som nu :/

kram på dig

och frukt är gott och nyttigt.. torkat är ju kanon :)

2009-08-27 @ 15:44:28
URL: http://www.rulle.nu
Postat av: Sara

haha, ja visst är det smart med regnskydd för ryggsäcken?! Den finns i ett litet fack på utsidan i botten och bara att dra ut och trä på. Perfekt.Yeey för att kunna röra sig :-DHm, så inte ens sådant man tror sig vara nyttigt är det alltså...Jag blev lite fundersam när jag handlade förut. HAde plockat ihop småcitrus och slagit in det som det i affären (man scannar själv). När jag ska betala måste jag gå till en bemannad kassa och tjejen där säger "vi får inte sälja småcitrus, men jag slår in det som clementiner istället. Det är samma pris". Jaha? FÅR inte sälja småcitrus? Varför inte? Varför gör ni det då? Hallå?! Vadå får inte?! :-S

2009-08-27 @ 20:25:37
URL: http://smuppra.blogg.se/
Postat av: lollo

Hejsan!Jag kan inte käka torkad frukt..magen blir hel skum.Men det är gott.Hoppas du har haft en bra dag?

Må så gott Kram/lollo

2009-08-27 @ 21:54:52
URL: http://lollopettersson.bloggagratis.se
Postat av: Sara

Det tror jag på! Men jag hoppas jag kan hålla fokus i eftermiddag. Har en del att läsa...Hm, ja men hur ska jag få reda på det. Har googlat på det, har kollat på livsmedelsverket. Nada.

:-S

2009-08-28 @ 08:37:51
URL: http://smuppra.blogg.se/
Postat av: Anonym

Se där ja... då kan jag fortsätta äta vanligt godis ;-)

2009-08-28 @ 08:39:20

Dela med dig av dina tankar:
Lite tips:
fet - *din text*
understruken - _din text_


Ditt namn:
♥ Kom ihåg mig ♥

Din mail: (frivillig/publiceras ej)

Din blogg: (frivillig/publiceras)

Kommentar:

Trackback